Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2013 03:01 - Свежи идеи за промени в Изборния кодекс
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 6468 Коментари: 11 Гласове:
21

Последна промяна: 28.06.2013 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В момента текат обсъждания за промени в Изборния кодекс. Ето някои конкретни предложения. Те имат както адепти, така и противници.

Всичко обаче подлежи на коментар. Ако имате идеи, различни от предложените, пишете ги смело. Ще се радвам да ги обсъдим!

 Система на гласуване:

1. Повечето от предложенията настояват да има система с мажоритарен елемент или даже чисто мажоритарна.

Чисто мажоритарната система не дава гаранция, че ще влезнат кандидати чисти, неопетнени и т.н.  докато има купуване на гласове, това е невъзможно! Местните олигарси имат възможността да издигнат и подкрепят техни кандидати. При мажоритарна система отново ще има партиини кандидати и те отново в парламента ще бъдат болшинство.

Ето защо според мен, е по-добра смесена система на гласуване – пропорционално мажоритарна система.

В смесената система в партиините листи трябва да се дава възможност за преференциално гласуване (разместване на кандидатите) . Дори е възможно, пропорционалните листи при смесена система да бъдат две – едната с възможност за преференциален партиен вот, другата чисто партиен по списък нареден от централните ръководства на партиите.

image

2. ”Машинно гласуване” гласуване в секциите, чрез електронно (машинно) устройство, което би следвало да намали броя на грешки (волни или неволни) при преброяване на гласовете.

Изключителен контрол върху устройствата (хардуера и софтуера) 

 Не се коментира електронно (дистанционно) гласуване по интернет, поради невъзможността да се проведе в следващите най-малко три/четири години общонационално такова.

  1. Забрана на обявяване на социологически проучвания най-малко две седмици преди изборите!
  1. Да се намалят (най-малко два пъти)   или премахнат субсидиите за партиите!
image
  1. Равнопоставеност на кандидатите в медиите (как)? Отпадане на заплащането!
  1. Участие в Избирателните Комисии на съдии (и прокурори! ). Конфликт на интереси в следизборни оспорвания?
  1. Изчистване на мъртви души!!!! (например в списъците само такива, които са участвали в последните 2-3 избора. Това не означава че останалите не могат да гласуват.
  1. Как ще се гласува в чужбина  и как ще извадим “мъртви души” избирателните списъци!
  1. Избирателен район  “чужбина”? Равнопоставеност, забрана за секции? Как ще им гарантираме правото на глас?
  1. Задължително гласуване?! Има много симпатизанти, намалява теглото на купените гласове, негови противници считат, че намалява правото на избор.             
   image

При задължителното гласуване и не само, как да се отчита гласовете, които са ПРОТИВ (всички) – използване на бяла бюлетина?
Възможно е въвеждане отстъпка в някои видове данъци напр до опрделен размер или процент при гласуване! Такъв подход би стимулирал гласуването!

  1. Изваждане на партиините квоти от ЦИК.
  1. Откъсване на избирателния процес от (местната и областна) администрация.
  1. Ценз! НЕ!  Единственото, което би могло да се въведе – знание на български език!
  1.  Паричните субсидии да се харчат по съществуващия закон (или нов специален) за обществените поръчки!
image

       Бих се радвал ако напишете предложения или коментари!





Гласувай:
22



1. анонимен - Задължително -
28.06.2013 08:21
образователен ценз.
цитирай
2. mt46 - Намаляване
28.06.2013 08:45
броя на депутатите - на 120...
цитирай
3. energywatch - @ 2. parasol Задължително - образователен ценз!
28.06.2013 08:52
Слави, има международни договори, конвенции в които България е страна, а така също и според Конституцията ни (чл. 6, ал. 1), забраняващи въвеждането на дискриминация в т.ч. и по образователен ценз, заради това смятам, че може спокойно де се изисква владеене на български език. Как се доказва - напр. със завършено начално/основно/средно образование и за чужденци, които искат да станат български граждани също задължително владеене на бъл. език - документ след положен изпит пред комисия.
Никой не може да ни обвини, че владеенето на официалния език на държавата е дискриминация!
цитирай
4. energywatch - @3. mt46 Намаляване на депутатие!
28.06.2013 09:01
Нещо с което почти всички са съгласни! Изказва се мнение, че намаляването на броя им , ще доведе до намаляване на представителността! Противоположен пример -броя в Гърция, но там не заседават всички едновременно. От времето,когато ВНС взема решението за 240, може да се счита че сме намалели с поне напр. 15-20%, ето защо смятам, че намаляване в съотношението, с което е намалял броя на бъл. граждани спрямо 1991 г. е задължително!
цитирай
5. energywatch - @ 1. kozme - Съгласна съм
28.06.2013 09:14
По първия абзац - как да се отчете ОТРИЦАТЕЛНИЯ вот! Напр. ако има задължително гласуване, гласоподаватели гласуват с задраскване на цяла бюлетина, или пускат бяла не попълнена, или ругаят всички партии - какво да се прави с техните гласове? Предложение за решение - при над 50% такива бюлетини- невалидни избори!
За гласуването в чужбина!
Равни права на избирателите - как да го осигурим?
На последните избори в Турция е имало разкрити над 10 секции в различни градове.
Обаче има държави (доколкото знам Сърбия, Македония) които забраняват наше гласуване там или само в посолствата. Как да осигурим правото на гласуване на българи живеещи на 100, 200, и повече км. от избирателните секции в чужбина?
Разбира се въпроса е към Външно министерство!
Решението би било електронно гласуване по интернет, за което е необходима много сериозна подготовка! При такова гласуване тежестта на гласовете в Турция при Задграничен избирателен район ще се изравни с тези на всички останали държави.
цитирай
6. lyubomirstoykov - Относно изборното право
28.06.2013 10:46
Подкрепям да има промени в изборното право като:
- За гражданите с двойно гражданство се въведе рестрикция за отседналост от 2години. Човек който е решил да живее в друга държава да гласува в нея, а не да определя моята съдба.
- Категорично съм срещу образувателен или имуществен ценз. При толкова години "демокрация" да има неграмотни просто е смешно. В нашата страна образованието е задължително много отдавна.
- Трябва да отпадне привилегията "парламентарно представена партия", с което ще отпадне и квотният принцип при формирането на ЦИК, РИК / ОИК и СИК. При този изборен кодекс, партията или коалицията която има най- много гласове на предишните парламентарни избори и вече се радва на всенародна "любов" има най- много представители в комисиите и ние ще очакваме честни избори.
- секциите в чужбина трябва да са в посолствата и консулствата, а за другите български граждани, имащи право да гласуват остава само гласуване по интернет.
- подписките за ПП, трябва да отпаднат, има други изисквания за тях, като проведени конгреси през последните 5 години и т.н.
- подписките за независими кандитати, да останат като са необходими между 500 и 1000 подписа.
- никакви такси за участие в избори.
- БНР и БНТ, се финансират от нашите данъци и са длъжни да ни информират. Затова всеки един кандидат трябва да има безплатен и равен достъп до тези медии. При частните медии е друг въпроса, но при наличие на безплатен достъп до БНТ и БНР, цените няма да са умножени по 2 по време на изборната кампания.
Относно мажоритарна или пропорционална система, предпочитам пропорционалната.
цитирай
7. energywatch - @ 7. lyubomirstoykov
28.06.2013 11:25
Мисля, че всеки би се съгласил с Вас!
Единственото, за гласуване по интернет, ще е необходим подготвителен период от напр 4-5 години! То може да е едновременно и с гласуване в секции по места, за тези граждани, които все още не са готови за електронно гласуване!
Задължителни стъпки които трябва да се изпълнят - електронен подпис, смарт лична (идентификационна) карта !

цитирай
8. muerte - И от мен няколко думи по предложенията.
28.06.2013 14:10
1. Чисто мажоритарния вот не става за парламент. Не и за нашия. По добре е с-мата да е смесена.
2. Машинното гласуване ще глътне огромни средства и винаги ще останат съмнения за хакване. Неприложимо засега у нас.
3. Безумно е да се забраняват социологическите проучвания. Нека да ги има дори и в деня на вота. И сега е забранено и кво? Говорим си за песни, книги и филми в деня на изборите - тъпо.
4. БЕЗ каквато и да е субсидия за партиите. Ще се издържат от дарения както е в белите държави. Не сме толкова богати да ги хрантутим.
5. Тази точка е неприложима. При 178 "субекта" квото и да направиш не можеш да дадеш трибуна на всички. Те повечето и не искат.
6. Също глупаво предложение. Съд. с-ма не е за това да бъде пъдар на каквото и да е.
7. Хубаво е да се изчистят мъртвите души, но не и по този начин - който е гласувал еди колко си пъти. А 18 годишните? Те не са гласували досега.
8 и 9. В чужбина да гласуват САМО българите, а не турци (или каквито и да е там) забравили дори къде е Бг.
10. Задължителното гласуване е хубаво, но да се обвърже с някакъв бонус (например финансов), щото българина е тарикат (повечето) и без кяр не се хаби. А после реве, че му било гадно.
11. и 12. Подкрепям напълно.
13. ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН образователен ценз. Кола не можеш да караш без основно, но ще избираш кой да кара държавата?!? Смешно!
14. се повтаря с 4.







цитирай
9. zaw12929 - ДОБРИ ИДЕИ ВИНАГИ ИМА- ВАШИТЕ СЪЩО, ...
28.06.2013 14:46
ДОБРИ ИДЕИ ВИНАГИ ИМА- ВАШИТЕ СЪЩО,
А ЗАЩО НАКРАЯ СТИГАМЕ ДО ЛОШИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ
цитирай
10. energywatch - 9. muerte
28.06.2013 16:52
muerte написа:
1. Чисто мажоритарния вот не става за парламент. Не и за нашия. По добре е с-мата да е смесена.



Съгласен съм, така мисли и kozme в свой отделен постин, но пред парламента и сега има палатков лагер с подписка за смяна на избирателния кодекс, като първа и основна точка е 100 % мажоритарен вот!
Кой ги манипулира?
Идеите споделени от мен са издигнати от различни хора и заради това са противоречиви!
Съгласен съм с Вашата т.5, ако може да се осигури "безплатен достъп" до телевизиите то това би било само до държавната, очевидно за частните е невъзможно!
т10 - това е идеята напр. отстъпка в местните данъци и такси.
цитирай
11. energywatch - @ 10. zaw12929 - ДОБРИ ИДЕИ ВИНАГИ ИМА
28.06.2013 16:59
А ЗАЩО НАКРАЯ СТИГАМЕ ДО ЛОШИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ

Много съществен въпрос!
Според мен една от причините е, че интелигенцията 23 години беше изпаднала в дълбока летаргия!
цитирай
12. nrd - А защо не и явно гласуване?
03.07.2013 14:34
energywatch написа:
А ЗАЩО НАКРАЯ СТИГАМЕ ДО ЛОШИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ

Много съществен въпрос!
Според мен една от причините е, че интелигенцията 23 години беше изпаднала в дълбока летаргия!

Наистина накрая опираме до изпълнението.Там трябват повече усилия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 423594
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930