Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2013 15:29 - НЯКОИ АСПЕКТИ НА ПРОТЕСТА
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 3043 Коментари: 4 Гласове:
21

Последна промяна: 08.07.2013 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По-долу съм разказал реална истории и съм се опитал да анализирам протеста във връзка с използваните сили без да съм използвал официална статистика.

 

Инвестиции.

Водим близо една година преговори за преместване на едно производство от Великобритания в България.  Направен е оглед на няколко подходящи за целта предприятия, и кръгът им е стеснен до две. И двете са близко до София (около 50 км).

В случай, че предприятието бъде преместено тук, то ще открие 10-15 работни места.  Едно от избраните подходящи места, ще възстанови дейността си (която е преустановена от 3-4 години),  тъй като неговата продукция ще е необходима за работата на машините, които ще бъдат доставени от чуждия инвеститор, То също ще трябва да назначи 7 човека.  За по-голяма част от назначените, ще е необходимо средно-техническо или висше образование. Предполагаема инвестиция за двете предприятия - над един милион евро. Продукцията на предприятието 100 %  е предназначена за износ. От около месец, във връзка с наши запитвания, какво е решението на чуждестранния инвеститор, ни се отговаря, че внимателно се следи обстановката в страната и при тази политически неспокойна ситуация  се задържа окончателното решение. 

Спокойно може да обобщим, че в момента чуждите инвеститори внимателно наблюдават политическата обстановка у нас и не вземат окончателни решения по редица инвестиционни проекти!

 

Битова престъпност и контрабандни канали.

В протестите в София участват вече над 20 дена до 15 хиляди човека. Поне такава е най-голямата обявена цифра. Обикновено техният брой по време на шествията е около 7-8 хиляди. Протестите са от 9 сутрин (пиене на кафе пред парламента) до полунощ. Обикалят се по време на шествията Президентство, Министерски съвет, Парламент, Орлов мост, НДК  За тяхната охрана са привлечени полицейски сили, които полагат извънреден труд, а други са командировани от провинцията.  В тяхната охрана  участват най-различни служители,  от пренасочени квартални, пожарна, общинска охранителна  полиция, жандармерия, служители от ГДБОП и ДАНС. Привлечени са технически средства, полицейски коли, високо проходими камионетки на жандармерията  др. В управленията, от които са командировани или пренасочени сили за охрана и обезопасяването на протестите, се извършва преразпределение на работата м/у отделните полицай. В някой градове в провинцията, макар и малочислени, също има протести, за които също има отделени сили за охрана. Тъй като има ограничения за положения извънреден труд полицаите,  които са заети с протестите също се подменят с други техни колеги. Министър Цв. Йовчев признава за 120 души ежедневно командировани от странат в София за протестите! В това число от ПУ Ботевград  -10,  ОД Пловдив между 20 и 40 и.т.н. По моя оценка в охраната на протестите по различен начин и на различни нива са включени от около 2 до 3 хиляди служители на МВР, като в случая разбирам такива, които не са от министерството. Това прави приблизително от 4 до 8% от състава.

През всичкото това време по места е оголена борбата с престъпността: джебчийството, обири на апартаменти и  кражби на коли,   вътрешно разпространение на наркотици. Вероятно поради оголване на числения състав това влияе на проследяване на контрабандни канали и борба с престъпността по високите етажи.

В момента две от най-важните агенции за сигурността на държавата и събиращи приходите са реално без директори – това са ДАНС и Агенция “Митници”. Вярно е, че те имат И.Д. директори, но (без да съм, ги чел) със сигурност има разлики в договорите за управление на един Директор и един И.Д.

Налага се извода, че протестите са контрапродуктивни, но са добър начин за оказване на натиск на системата,  да вземе решения по наболели проблеми.

 image Снимка Булфото


Решение?

Какво трябва да се предприеме спешно?

Очевидно протестиращите нямат единно предложение за решение на ситуацията! Освен може би “ОСТАВКА” – КОЕТО Е КОНТРАПРОДУКТИВНО!

Първо защото тези, които всред тях са искрени и имат избистрени идеи, не са готови! Голяма част от тях са от всички десни партии не влезнали в парламента и от ГЕРБ.

Създаването и регистрация на работеща партия изисква най - малко половин година и още поне половин година за изграждане на структури поместа!

image  Снимка агенция фокус


Ето защо изкристализиране на исканията (които може дори и да са противоположни, поради широкия спектър от участници) и поставяне на тези искания пред Министерски съвет – относно дейността на изпълнителната власт и пред Народното събрание относно реформа в законодателната сфера.  Добър пример е “Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения”., чиято работа да се разшири и да се занимава не само с новия Изборен кодекс!  Ето няколко предложения – законите за партиите, за референдумите за обществените поръчки

И така старта на новата предизборна кампания е даден още когато се обявиха резултатите на последната.  Времето до следващите избори трябва освен с подготовка за тях от всички да бъде запълнено с ДИАЛОГ и решения по повдигнатите въпроси, които не търпят отлагане!

 




Гласувай:
21



1. energywatch - @ 1. kozme - Няма десни партии в БГ
06.07.2013 08:58
Използвал съм общоприета терминология за партии от "старата, автентична десница", като ДСБ, СДС и т.н.
Ако се задълбочим, по принцип няма и леви партии защото БСП е заела лявото пространство, без да е чисто лява партия. Доказателства: Февруарските протести издигнаха чисто леви (социални) искания!
Очевидно истински лявата част от спектъра също не е представена в Парламента! Представители на лявото ли са господата Георги Гергов (собственик на пловдивския панаир), издателя на Плейбой - Мартин Захариев......?..
цитирай
2. merlin68 - Да, няма нито леви нито десни, до ...
07.07.2013 17:44
Да, няма нито леви нито десни, до скоро имаше политици и народ, след това дойде Бойко и сега имаме две политически касти и народ. Първите протести бяха социални, трябваше на безмозъчните ни политици с големи халки отзад да им светне лампичката, че вече са се оляли, но не им светна май. Вместо да се хванат здраво за проблемите новите управляващи се заеха да си правят властово и икономическо преразпределение. Идеята на иначе несъвместимите БСП, ДПС и Атака е да унищожат ГЕРБ за да върнат пълния контрол над далаверите в държавата, нищо друго не ги свързва. Естествено и новите протести, те не са социални, защото онези предишните се надат още да падне тока и се увеличат пенсиите, тия протестират и те не знаят защо (това е нормално за самонаричащите се десни, които не знаят въобще на кой свят са, но знаят, че искат свобода). Разбира се целта зад кулисите е ГЕРБ да се върнат във властта което единствено ще ги съхрани като партия.
В тази ситуация съвсем скоро се очаква да започнат и съвсем истинските протести, няма да са нито мирни, нито демократични, а какво ще донесат на България и Бог едва ли още знае.
цитирай
3. freeoldmen - до energywatch
08.07.2013 00:42
Моля Ви, предлагате интересни идеи, толкова ли е трудно да коригирате това, което е написано? Не отнема толкова време, но е знак какво отношение имате към тези, които ви четат. Ако не Ви пука, защо изобщо публикувате?
цитирай
4. energywatch - freeoldmen Благодаря за забележката!
08.07.2013 08:48
Мисля, че поправих грешките! Ако виждате още, не се притеснявайте да ми пишете!
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 423390
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930