Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2014 21:31 - Цените на горивата в Европа, у нас най-скъпо!
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 5257 Коментари: 5 Гласове:
21

Последна промяна: 29.12.2014 00:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Миналата седмица у нас беше президентът на най-голямата частна руска петролна корпорация - "Лукойл".  При посещението си той се срещна с нашите държавни мъже - президента Росен Плевнелиев и министър председателя - Пламен Орешарски. При срешите си е бил придружаван от посланника на Руската Федерация - н.пр. Юрий Исаков и ген. директор на "Лукойл" за България - Валентин Златев. Тези срещи бяха достатъчно широко отразени от казионните медии.
Говорили са си за какво ли не (говорили, договаряли, приказвали) защото няма официално съобщение за подписани договори с български държавни фирми и предприятия. Приказвали са си за кризата в Украйна (с Р. Плевнелиев), за нормализация на бизнес климата у нас (с П. Орешарски). Очевидно последното се отнася само за  компаниите от групата на "Лукойл", защото другите едва ли интересуват руснаците. А и ние знаем, че това е важно за тях във връзка с факта, че международните рейтигови агенции като Standart&Poor"s и Fitch понижиха рейтинга на руските компании от областта на енергетиката (Лукойл, Газпром, Атоменергопром , Росхидро и др.) и на 15 банки на "негативен".  Пониженият рейтин засяга на най-вече кредиторите, инвеститорите и акционерите на тези компании.

      Никъде в медиите не беше съобщено, дали нашите държавни мъже са повдигнали въпроса за цената на горивата у нас, тъй като именно Лукойл е не само един от основните играчи в дистрибуцията на горива, чрез веригата си от бензиностанции, но и практически единствения производител и основен собственик на складове под митнически контрол.

      Нека да видим къде сме ние. За целта ще ползвам
материала на "РиаРейтинг" част от Федералното държавно унитарно прадприятие Руска агенция за международна информация "РИА НОВОСТИ". Анализът е направен на основата на официалната статистика на държавите, отразени в рейтинга.
                   image
      Публикувана съгласно условията за публикации на РИА НОВОСТИ.

        От приложената графика отлично се вижда, че по цена на бензина от 32 европейски държави България е на 28 позиция.
По-евтин бензин има в 4 -ри (четири) страни:  Русия, Беларус, Украйна, Полша.
Вижда се, че за дизеловото гориво има средно европейска цена у нас. С по-евтин от българския са 9! (девет) европейски държави -  Русия, Беларус, Украйна, Полша, Естония, Литва, Латвия, Люксембург и Хърватска! Дизела във Франция е колкото българския, и незначително по-скъп от нашия е в Австрия и Испания!
         В автомобилния транспорта на товари, тежката строителна  и кариерна техника се ползва преимущественно дизелово гориво.  Това е свързано с факта, че при сравними двигатели (еднакъв обем, година на производство) и начини на експлоатация дизеловите двигатели харчат по-малко от бензиновите. Факт е, че от европейски държави само в 6, един литър дизелово гориво е по-съпо от същия обем бензин.  Сред тези 6 държави е и България. Този факт, а така също и относително високата цена на дизела, допълнително внасят оскъпяване при всички видове стоки.  Това оскъпяване е толкова по-голямо в процентно изражение, колкото маршрута за доставка на стоката е по-дълъг, стоката е с по-високо относително тегло или когато относителното тегло е незначително  и колкото е по-евтина. 
       Независимо от всичко високата цена на дизела у нас пречи на развитието на бизнеса!

      Краските стават още по-тъмни, когато разгледаме последната колона - приблизителното количество бензин,  което можем да си купим с  една средна заплата.
От 32 (тридесет и две) ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ САМО В ЕДНА (и то от този месец) МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ПО-МАЛКО КОЛИЧЕСТВО БЕНЗИН ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ. По-малко бензин с една средна заплата могат да си купят само в Украйна, където от началато на годината бензинът е поскъпнал с повече от 31%.
Според анализа с една средна заплата у нас могат да се купят 233 л. За по-малко гориво от тази година работят в Украйна, където могат да си купят със средна заплата само 191 л.  Най близка до нас е  Румъния, където след вдигане на данъците за гориво, от тази година могат да си купят само 242 л. След нея се нарежда Литва с 353 л. и Унгари с 378 л. бензин А95 за една средна заплата.
Ако се направи сръвнеие, за какво количество дизелово гориво може да се купи с една средна заплата ще се окаже, че ние можем да купим най-малко дизел от цяла Европа.

            В заключение цените на горивата са непосилни за обикновения българин. 
Това се дължи на прибързаното вдигане на данъците и акциза при влизането в ЕС, липсата на конкуренция при производството, утежнените правила за внос, облекчаващи и обслужващи притежателите на митнически, акцизни и данъчни складове.

Контекст:
2014 - ЦЕНИТЕ на БЕНЗИНА! БЪЛГАРИЯ VII
2013 Цените на бензина - България седма в рейтинга!
2012 Цените на бензина - България шеста в рейтинга!






Гласувай:
21



1. kostadin - Българина е толем дявол и солта ще ...
28.04.2014 10:12
Българина е толем дявол и солта ще изближе и тоягите ще понесе и накрая ще плати .Много говориме против корените си.
цитирай
2. energywatch - Увеличаване на енергийната зависимост от Русия
28.04.2014 10:37
kostadin написа:
Българина е толем дявол и солта ще изближе и тоягите ще понесе и накрая ще плати .Много говориме против корените си.


Абсолютно!

Добре познавам и българската и украинската енергетика!
Нашата е много по-зависима от руската отколкото украинската. По-лошото е, че не само нищо не се прави за намаляване на тази зависимост, но дори и напротив!
Различни действия, решения, наредби ме навеждат на мисълта, че се прави всичко възможно зависимостта от руските енергийни доставчици да се увеличи!

цитирай
3. tit - Е, нали имало газ пос нам ква плоч...
28.04.2014 13:30
Е, нали имало газ пос нам ква плоча?
Или и тя не е наша...а на открилите я?:О
цитирай
4. energywatch - Има ли газ у нас и колко?
28.04.2014 19:24
tit написа:
Е, нали имало газ пос нам ква плоча?
Или и тя не е наша...а на открилите я?:О


Тит, може и да има, ама мен до тая газ няма да ме допуснат!
цитирай
5. kostadin - Брей няма ли кой да тропне по масата и ...
29.04.2014 08:56
Брей няма ли кой да тропне по масата и да каже на Германците да си ликвидират северен поток.Как могат да използват такава корумпирана и тоталитарна газ.?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 423512
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930