Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2015 11:04 - КРАЖБИ НА МЕТАЛ И ПОСЕГАТЕЛСТВА НАД ИНФРАСТРУКТУРНИ СЪОРЪЖЕНИЯ
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 4581 Коментари: 6 Гласове:
30

Последна промяна: 02.05.2015 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           На 25 март т.г. в Българска стопанска камара се проведе кръгла маса посветена на "Кражбите на метал и посегателства над критичната инфраструктура"
        
          В нея участваха представители на:
 
      -    Институт за енергиен мениджмънт;
      -    Българска стопанска камара;
      -    Министерство на енергетиката;
    -   Министерство на околната среда и водите;
    -   Министерство на вътрешните работи - Главна дирекция Национална полиция;
    -   Изпълнителна агенция Електронно съобщителни мрежи и информационни системи при Министерство на транспорта;
    -   Холдинг БДЖ;
    -   ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“;
    -   Българска асоциация по рециклиране;
    -   Българска асоциация по водите;
    -   Асоциация на рециклиращата индустрия;
    -   Българска асоциация на металургичната индустрия;
    -   ЕВН България;
    -   ЧЕЗ България;

     -   ЕНЕРГО-ПРО България;
    -   Овергаз АД;
    -   ЕСО ЕАД;
    -   Топлофикация София;
    -   Столичен електротранспорт Трансенерго;
    -   Столична община, Дирекция Сигурност;
    -   БТК ВИВАКОМ;
    -   Европейски институт.

    Участници в срещата изнесоха данни за шокиращи щети нанасяни на техни съоръжения при кражби - основно на метали и трансформаторно масло.

image "Очушкан" мачтов трансформатор


image  Кражбята на релси може да доведе до непоправими последствия.

    Преките щети електроразпределителните предприятия могат да бъдат описани като:
    -  стойност на откраднатите и повредени съоръжения;
    -  разходи за възстановяване;
    -  условно недоставена (електро)енергия.
    Годишно при тези дружества през последните години общите щети за всяко едно от дружествата са по няколко милиона.

image     Унищожен кабел при опит за кражба


   Участниците  в кръглата маса изработиха и приеха следната
                                
                                              ОБЩА ПОЗИЦИЯ.

1.       Участниците в Кръглата маса (виж хо горе) одкрепят създаването на Национална коалиция за борба с кражбата на метали и срещу посегателствата срещу инфраструктурни обекти. Националната коалиция ще следва подхода и договореностите на създадената през 2014 г. Европейската коалиция за борба с кражбата на метали, но ще отчита националните особености, които изискват и специфични мерки за противодействие.

Независимо от съвместната работа, всеки от участниците е насърчаван да продължи индивидуалните контакти и работа по темата чрез международните организации, в които членува.

Участниците се обединиха около принципната необходимост за повече прозрачност в работата по темата, както и за по-тясно взаимодействие между бизнеса, неправителствения сектор и държавните институции. В тази връзка беше споделена вече съществуваща и продължаваща добра практика за взаимодействие между бизнеса и МВР, МОСВ, Столична община и др.

2.       Беше отбелязано, че степента на обществена търпимост към противозаконните  посегателства върху инфраструктурни обекти и към кражбата на метали е изчерпана. Нанасяните щети от противоправни деяния са в размер на стотици милиони левове годишно, като същевременно съществуващите механизми за възстановяване на щетите не обезпечават пълно възстановяване на разходите. Паралелно с това санкционирането не съответства нито на нанесените щети, нито на характера и ефекта на противоправната дейност.

В тази връзка беше посочена острата необходимост от засилване на информираността на обществото както относно извършителите, така и относно фактическите посегателства и тяхното финансовото измерение. В това отношение беше подчертана ролята на медиите.

3.       Участниците изразяват консенсусно мнение за необходимост от спешни промени в Наказателния кодекс както по отношение на квалификациите, така и по отношение на размера на санкциите.

4.       Извън измененията на Наказателния кодекс беше констатирано, че действащото законодателство в областта на управление на отпадъците регламентира в достатъчна степен обществените взаимоотношения по начин, който съответства на обективната необходимост. Проблемно обаче остава адекватното му приложение.

5.       Беше поставен и въпросът за преоценка на подхода, при който нормативната уредба предвижда за отделни търговски субекти неприсъщи функции – конкретно беше визирано изискването рециклиращи компании да събират данъчни задължения при осъществяване на сделки с физически лица.

6.       Участниците подчертаха социалните аспекти, свързани с кражбата на метали и посегателствата върху инфраструктурни обекти. Беше уточнено, че тези социални аспекти са свързани с:

-          Възпрепятстване на фактическата възможност за реализиране дейността на съответните дружества; това от своя страна има пряк ефект и върху трудовата заетост, която тези дружества осигуряват;

-          Реално застрашаване живота и здравето на неопределен кръг хора;

-          Нуждата от реално отчитане на специфични факти с национално значение, вкл. и това, че противоправните действия имат по-засилени измерения на определени територии или в рамките на конкретни социални групи от населението.

7.       Участниците подкрепят предложенията, направени от Института за енергиен мениджмънт в качеството му на съорганизатор и модератор на събитието, за официално информиране на съответните държавни институции относно проведената Кръгла маса и основните изводи от нея.

 

Справка:

Пряко отношение към посегателствата на енергиини обекти в НК имат следните текстове: 

  От глявя V   ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА    (Загл. изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.)  

Раздел VII  -  Унищожаване и повреждане

     Чл. 216а. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който сам или чрез другиго неправомерно наруши целостта на съоръжения или обекти от електропреносна или електроразпределителна мрежа, от газотранспортна или топлопреносна система, от система за пренос на течни горива, или на водоснабдителна или канализационна система, с което създаде условия за отклоняване на електрическа енергия, природен газ, течни горива, топлинна енергия или вода, или отвеждане на отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба до двадесет хиляди лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години и глоба до тридесет хиляди лева.

От глава VII-   ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СТОПАНСТВОТО

Раздел II -  Престъпления в отделни стопански отрасли

        Чл. 234в. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от  2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа, или към газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна или канализационна система, система за пренос на течни горива, или неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или отведена отпадъчна вода, с което създаде условия за непълно отчитане на потребените електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или на отведена отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба до двадесет хиляди лева.


  
Контекс:
1. Национална кръгла маса "Кражби на метал и посегателства над инфраструктурни обекти"  (Еnergy Managment Institute)

2. НКЖИ взе участие в национална кръгла маса за посегателствата над инфраструктурни съоръжения

3. БСА Национална кръгла маса " Кражби на метал и посегателства над инфраструктурни съоръжения"


4. Железничари "Кражбата на релси е тероризъм"






Гласувай:
30



1. born - Ще дочакаме ли и българска песен за ...
20.04.2015 11:26
Ще дочакаме ли и българска песен за крадеца-рецидивист ?
А сега сериозно. През 1973 год. колеги ходиха в Либия на няколкодневна командировка. Като се върнаха, споделиха, че в Либия /тогавашна/ кражби няма. Действуващ закон: на хванатия крадец му се реже ръката до китката /като превенция/ При повторен случай - главата. Толкоз.
цитирай
2. energywatch - За крадеца-рецидивист
20.04.2015 11:56
На срещата колеги от БДЖ, разказаха случай за "разкостен" цял локомотив в Дупница (ако не ме лъже паметта). Участници - няколко човека, сиреч ОГП. Най-голямата присъда на рецидивист - 6 м.

Втори случай, при който хванахме извършители - двама човека, единия рецидивист, крадат, съоръжения от енергийно предприятие. Извикахме полицията - те си го заловиха, на местопрестъплението и с веществените доказателства (чанти пълна с кабели). Осъдиха само рецидивиста отново само на 6 м. А районната прокурорка не извика на делото потърпевшото предприятие, като по този начин го лиши от възможността да предяви частен иск.

Темата наистина е много сериозна, като на самата кръгла маса се сложи ударение основно на посегателства с цел кражба - различни видове метали и трансформаторно масло.
цитирай
3. zaw12929 - Ще дочакаме ли и българска песен за ...
28.04.2015 18:38
born написа:
Ще дочакаме ли и българска песен за крадеца-рецидивист ?
А сега сериозно. През 1973 год. колеги ходиха в Либия на няколкодневна командировка. Като се върнаха, споделиха, че в Либия /тогавашна/ кражби няма. Действуващ закон: на хванатия крадец му се реже ръката до китката /като превенция/ При повторен случай - главата. Толкоз.


Сега вече не е така... у нас също
цитирай
4. kvg55 - Всичко в държавата ни е тръгнало на ...
24.08.2015 20:09
Всичко в държавата ни е тръгнало на провала.
Краде се повсеместно - от най-простия циганин,
през шофьорите на камиони, до депутатите.
цитирай
5. kvg55 - За много години!
06.01.2016 16:07
Честито на именниците!
цитирай
6. megafon - Това трябва да бъде
21.01.2016 21:08
квалифицирано като престъпление с особено тежък характер като международния тероризъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 422271
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031