Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2013 10:24 - STRATFOR: Миналото, настоящето и бъдещето на руската енергийна стратегия
Автор: energywatch Категория: Политика   
Прочетен: 2757 Коментари: 1 Гласове:
24

Последна промяна: 17.02.2013 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Миналото, настоящето и бъдещето  
  на руската енергийна стратегия

Февруари 12, 2013 | 1001 GMT  

Stratfor   (http://www.stratfor.com/)

От  Lauren Goodrich   и  Marc Lanthemann

image

Бъдещето на Русия да остане стабилен глобален доставчик на енергия и силата, която руския енергиен сектор дава на  Кремъл, са все повече под въпрос. След десетилетие на стабилни износ на енергия и приходи от това, Русия намалява цените на природния газ за Европа, докато прогнозите за приходите на енергийния хипопотам  "Газпром", намаляват още от тази година.

Русия притежава най-големите в света доказани запаси на природен газ и непрекъснато се съревновава със Саудитска Арабия, като най-големият производител на петрол. Страната доставя една трета от петрола и природния газ на Европа и започва да изнася все повече към енергоемките източноазиатските пазари . Енергийният сектор е много повече от търговски актив за Москва, той е един от стълбовете на стабилизация на Русия и повишаване на силата и в продължение на повече от век. Кремъл е определил енергийната сигурност, като основен проблем за националната сигурност на Русия, особено след като последните промени в глобални и местни тенденции хвърлиха съмнения относно силата на енергийния и сектор.

През цялата руска история, енергийния сектор на страната периодично се  засилва и отслабва. Управлението на този цикъл е било центърът на вътрешната и външната политика на Русия, още от царски времена  На тази историческа тежест сега лежи и  режима на Владимир Путин.

Руските Императиви и Енергийният фактор

Русия е, по своята същност е уязвеима страна , заобиколена от други велики сили и е с трудно защитими граници. В допълнение, Русия е масивна, най-вече негостоприемна територия, населена от различни етнически групи, които исторически са били в противоречие с централизирана власт на Москва. Тези обстоятелства оставят на Русия ясен набор от императиви, за да се крепи като държава и да се утвърди като регионална сила. Първо, Русия трябва да консолидира своето общество в един орган. Второ, тя трябва да разшири властта си в непосредствените си съседи за създаване на буфери срещу други сили. (Създаването на Съветския съюз е най-ясният пример за този императив в действие.) И накрая, трябва да използва природните си ресурси, за да се постигне баланс с великите сили, които са извън нейната периферия.

Русия е използвала различни инструменти в цялата си история за постигането на тези императиви, вариращи от износа на селскостопански продукти до чисто военни завоевания и сплашване. Започвайки в края на 1800-те, Русия добавя  добива на горива   към списъка на жизненоважни суровини, които биха могли да се използват за постигане на основните стратегически цели. До 1950, енергийния сектор на Русия се превърна в един от основните стълбове на икономическата и политическа сила.

Приходите от износа на петрол и природен газ показват как енергийния сектор, контролиран  от Кремъл, се използва за да се консолидира страната. Приходите от енергийния износ на Руската империя започват да текат в държавната хазна от края XIX в. с приходите от износ на петрол, които са 7 на сто от приходите от износ. Тези приходи са се увеличили до 14% в края на 1920 година по време на ранните етапи на Съветския съюз, а от 1950-те години са  половината на съветските приходи от износ. Понастоящем, енергийните приходи съставляват половината от бюджета на правителството. Този приток на капитал беше и продължава да бъде средство за подпомагане на Русия за изграждането на военна и индустриална база, необходима да поддържа статута и на регионален - ако не и на  глобална сила. Въпреки това, тъй като руските правителства стават зависими от енергия, приходите също станат много  уязвими.

Освен за приходите от износ,  енергийният сектор е допринесъл за създаването на страната като стабилна и индустриализирана държава. Потреблението на енергия в  Русия е много висока поради изключително студено време за по-голямата част от годината, въпреки неефективността в енергийния сектор и разходите за производство на енергия, вътрешните резерви на страната дадоха възможност на Москва да осигури на своите граждани и индустрия, които ги осигури с ниски цени на енергията.

Енергийният сектор също допринася за способността на Русия да разширява своето влияние на непосредствените си съседи. Използването на Москва на енергията,  като лост за влияние върху буферните страни се различава от страна към страната и варира от контрол върху регионалното енерго производство и добив на горива (като го прави на азербайджански и казахстанските нефтени полета) до субсидиране на евтини доставки на енергия на страни и контрол на енергийната преносна инфраструктура. Русия използва подобни стратегии за да формира  отношенията си със страни извън бившите съветски републики. Например, Русия е един от двата основни доставчика на енергия в Европа и е единственият европейски доставчик с големи запаси от нефт и природен газ с исторически евтини цени. Физическа свързаност на Русия с Европа и способността и да подбие всеки конкурент са послужили,  като основа на много от отношенията на Москва в Европа.

Еволюция на руските енергийни стратегии

Полезността на енергия,  като средство за постигане на три основни императиви на Русия се е променило с течение на времето, тъй като Русия е трябвало да промени своите стратегии в зависимост от промените в местни или международни обстоятел-ства. Силата на Москва е в гъвкавостта и  в управлението на енергийния сектор.

Значението на руския енергетика (добив на горива) е осъзнато в края на 1800- те  г., когато монархията видя голям потенциал за Руската империя, ако тя би могла да развие този сектор в по-голям мащаб. Въпреки това, империята нямаше нито технология, нито капитал, за да стартират местна енергийна индустрия. Като решение, монархията облекчи за  чужденци  инвестиционните  ограничения, като покани европейски и американски фирми за разработване на петролните полета на Баку и Волга. Това доведе до кратък период на топлите отношения между Руската империя и много западни партньори, по-специално Великобритания, Франция и САЩ. Всички страни разбраха  скоро, че единственият начин да се направи  печалба на руския бизнес с нефт, въпреки високите разходи, свързани със суровата и необятна страна, е да се превърне Русия в масивен производител. До края на века, Руската империя е произвеждал 31 % от световния износ на петрол.

Тъй като значението на енергийния сектор на Руската империя нараства, стана ясно, че вътрешната стабилност на Русия силно влияние върху сектора. Болшевиките използват енергийния сектор в опитите си да свалят монархията в началото на 1900 г. Регионите -  производители на петрол бяха един от първите  центрове, в които болшевиките управ-ляваха, тъй като енергетиката и добива на горива са били  един от малкото сектори с организирани работници. В допълнение, болшевиките използваха железопътни мрежи за транспорт на петрол  за  да разпространяват пропаганда в цялата страна и в чужбина. През 1904 г., когато Руската империя смаза въстанието в Санкт Петербург, най-вече болшевишки протестиращи на петролните полета на Баку отговарят на огъня. Това намали износа на петрол на Русия от две трети, принуждавайки Москва и външните пазари, да осъзнаят голяма уязвимост на руската вътрешна стабилност от на износа на петрол.

Руската модерни енергийна стратегия започва да се формира след Втората световна война. Съветския съюз оцеля като един  от двата глобални хегемона, извисяващи се над една разделена Европа, Москва не видя никакви пречки за постигане на господство в глобалното енергийно поле. Между 1950 и 1960, съветската производството на нефт са се удвоили, правейки Съветския съюз отново във втория по големина производител на петрол в света и основен доставчик в Източна и Западна Европа. Приходите от износа на петрол започнаха да правят почти половината от доходите на Съветския износ.

Тъй като в Съветският съюз е производство на петрол е масово и съветската система държи ниски разходи за труд, Русия е в състояние да продава петрола си на цени, почти 50 процента по-ниски цените на петрола от Близкия изток. Субсидиране на петрола на съветския блок и след това към страните от Западна Европа помогнаха Москва да подбива Западните режими и да затвърди позицията си в собствената му периферия - стратегия, която  ЦРУ е кръстило съветската икономическа офанзива. За руснаците, това не е печелене на пари (въпреки че те са вземали пари) толкова, колкото е за оформяне на сфера на влияние и за подкопаване на Запада. Тази стратегия дойде се реализира на твърде висока цена,  тъй като на Москва не носеше, колкото се може повече приходи, поради  неефективно производство на петрол, и бързо изтощаващите се петролни полета.

През 1970 г. цената на петрола скочи до небето поради поредица от кризи, най-вече в Близкия изток. В същото време, Русия вече усеща голяма усилие за устойчиво  поддържане на масивния Съветския съюз. Режима на съветският лидер Леонид Брежнев, е останал с възможност за избор: или да използва високите глобални цени, като причина да повиши цените в Източна Европа в полза на съветската икономика, или да субсидира Източния блок в за да запази тя признателността към Москва и да не се плъзгат да започнат да мислят за други източници на енергия. Това е избор между две императиви: Съветския националната стабилност и задържането на буферната  зона. В края на краищата, Москва избра да защитава собствените си интереси, и през 1975 вдигна цената на петрола за своите клиенти, което позволява по-нататъшни увеличения, базирани на световните цени на пазара. До 1976 г., цените на петрола в Източния блок почти се е удвоил, оставайки под световните цени, но нарастват и  достатъчно високо, за да принудят някои страни в блока, за да вземат заеми.

Съветският акцент върху поддържането на високи енергийни приходите продължава и през средата на 80-те, когато тези приходи възлизат на почти всички приходи в твърда валута за Съветския съюз. Но руснаците бяха подложени на двоен удар в средата на 80-те, когато цената на петрола се срина и Западът наложи ембарго върху Съветския масло, което накара Саудитска Арабия да залее петролните пазари. Освен това, Съветският съюз беше далеч зад Запада в областта на технологиите, особено в енерге-тиката и селското стопанство. В отговор на което започвайки от 1985 г., Съветският съюз се премества все по-близо до пазарно-енергийно ориентирана икономика, повишавайки  цените за източния блок, която изисква твърда валута за плащане и позволява на чуждестранни фирми да се ре-интегрират отново в енергийния сектор.

Но руските смени на стратегията не бяха дълбоки и достатъчно бързи за да може да се предотврати рухването на Съветския съюз. В десетилетието след падането на съветския блок Руската енергийна индустрия е в безпорядък. Либерализацията  в областта на енергетиката, които се започна при Михаил Горбачов през 1980 г. е достигнало  до крайност при Борис Елцин през 1990 година. В резултат на това производството е спаднало с 1/2 и руския енергиен сектор е разделена между чуждестранни групи и зараждащия се руски олигархичен клас.

Това се променя  при Владимир Путин през 2000 г. Една от първите точки в дневния ред на Путин е да се помогне за стабилизирането на страната,  като консолидира енергийния сектор под контрола на държавата. Това означава радикално обръщане на либералната политика от предишните две десетилетия. Правителството фактически национализира по-голямата част на енергийния сектор под контрола на три държавни гиганти: "Газпром" , "Роснефт" и "Транснефт". Кремъл става все по-агресивни в преговорите по договорите за доставка с бившите съветски републики и с Европа за да сключат договори за големи обеми на изключително високи цени, тъй като тези клиенти не са имали алтернативни енергийни доставки. Кремъл започна да реже енергийните доставки за определени пазари - обвинява проблемните транзитни държави, като Украйна, за да се оформят други политически преговори.

Въпреки, че енергийната стратегия на Москва стана доста агресивна, тя помогна Русия да стане по-силна и по-стабилна. Руските енергийни печалби скочиха поради по високите световни цени на петрола и природния газ, предлагани в Европа. Така Русия има излишък от средства,  които да използва за своите политически, социални, икономически и военни сектори. Енергийната политика също помогна Русия да увеличи  влиянието си в бившия си заден двор и принуди Европа да отстъпи от борбата за възраждането на Русия. Разбира се, финансовите кризи, които засегнаха Европа и Русия през 2008 г., припомниха на  Русия нуждата от най-големите клиенти на енергия, когато цените на петрола спаднаха и търсенето започва да намалява.

Предизвикателства за поддържане на руската енергетика

Основната грижа на Русия е нейната уязвимост от колебанията в цената на енергия. С половината от бюджета на Русия идващ от енергийните приходи (от тях  80 процента от петрол и 20 процента идва от природен газ), правителството може да бъде осакатено, ако цените на енергията попадат. Кремъл вече е намалил бюджетните си прогнози за цените на петрола до $ 93 за барел, вместо на $ 119 - въпреки че дори и при тази цена, правителството играе игра на късмета. Stratfor не е в бизнеса на прогнозиране на цените на петрола, но историческите модели показват, че големите международни кризи и колебания в световните модели на потребление и производство многократно са имали достатъчно влияние върху цените на петрола и респективно на приходите на Москва, за да дестабилизират страната.

Физически приходите от износ на газ в момента също са под въпрос. Поради алтерна-тивни доставки на природен газ, идващи онлайн за най-големият потребител на Русия -  Европа , Кремъл е принуден да намали цените си през последните месеци. Тази година "Газпром" очаква да даде на европейските потребители 4,7 млрд. долара – приблизи-телно около 10% от нетните приходи на "Газпром" - в отстъпки, поради намаляване на цените.

В настоящата си конфигурация, енергийния сектор на Русия е под напрежение. Консолидацията на сектора най-вече в две големи държавни фирми дава много ползи на Кремъл, но след десетилетие на консолидация недостатъците се трупат. С малката конкуренция за руския газов гигант на природен газ - "Газпром",  последната изостава в областта на технологиите и се счита за враждебна за външни инвестиции. Русият петролен гигант Роснефт, наскоро започна да се развива в по-голям монопол подобен на "Газпром", което би могло да доведе до попадне в подобен капан. С бъдещите енергийни проекти в Русия, които изискват по-напреднали технологии (поради тяхното местоположение и околната среда) и по-голям капитал, "Газпром" и "Роснефт" се нуждаят от модернизация и чуждестранни инвестиции.

Корупцията е също основен фактор, с оценки вариращи от 20 до 40 на сто от приходите на "Газпром" - загуби от корумпирани или неефективни практики. "Роснефт" има подобни проблеми. Тази загуби ще бъдет стабилизирана от предишните високи приходи на Москва, но те няма да бъдат устойчиви в бъдеще, цените на енергията падат и поддържането и развитието на енергийния сектор ще става все по-скъпо. Кремъл проверява "Газпром", макар и корупционната  култура ширеща се в цялата руска история, има малко, което Кремъл е в състояние да направи, за да се премахнат неправомерните действия в рамките на фирмата за природен газ.

Зависимостта на Европа от руските енергийни доставки намалява. Недостигът на природен газ в цяла Европа по време на  руско-украинската криза от 2006 и 2009 г. е ярък спомен,  колко са уязвими европейските народи поради зависимостта си от руските  доставки на природен газ. Поотделно, така и чрез Европейския съюз, европейските страни започват да развиват стратегии, които биха им позволили да се намали не само уязвимостта на Европа от  Москва и транзитните държави, но също така и зависимостта от енергия от Русия.

Ускореното развитие на нови и актуализирани съоръжения за внос на втечнен природен газ е едно такова усилие. Това ще даде на някои страни, най-вече Литва и Полша, способността да внася природен газ от доставчици по целия свят и да заобиколят  традиционния лост на Русия: - физическата свързаност. Това е особено важно в контекста на ускореното развитие на няколко нестандартни играчи на природен газ в света, и по-специално резервите на шистов газ в САЩ. Развитието на проекта за газопровод, който ще донесе неруски каспийски природен газ за европейския пазар е поредният опит, макар и по-малко успешен досега, да се намали зависимостта на Европа от руския природен газ.

Освен това, един набор от политики на ЕС, включително на Третия енергиен пакет , е започнал от страни членки на ЕС, като  политически и правни инструменти за смекчаване на господстващо положение на "Газпром" в съответните физически вериги за доставка на газ. Тази обща рамка също така позволява на европейските народи, да се обединят във фронт за оспорване на определени бизнес практики, които смятат, че са монополни- най-новият пример за това е проучването на Европейската комисия в ценовата стратегия на "Газпром" в Централна Европа. Това, заедно с финансирани от ЕС усилия физически да свържат газопреносните мрежи на членовете на ЕС в Централна Европа, което прави все по-трудно Русия да използва цените на природен газ като инструмент на външната политика. Това е голяма промяна в начина, по който Москва се е занимавала с региона през последното десетилетие, възнаграждавайки по-тесни връзки с Русия с по ниски цени на природния газ (с Беларус) и увеличаване за онези, които презира (Прибалтика).

И накрая, Русия е изправена пред проста, но тежка възможност, че ескалиращата финансова и политическа криза в Европа ще продължи да намалява потреблението на енергия на континента, или най-малкото изключва всякаква възможност за ръст на потреблението през следващото десетилетие.

Следващият ход на Русия

Администрацията на Путин е наясно с предизвикателствата, пред които е изправен руския енергиен сектор. Опитите на Русия през последното десетилетие, да се отмести от зависимостта си от износа на енергия, като се фокусира върху развитието на промишлеността не са били особено успешни за да запази целостта на страната, свързана с съдбата на енергийния си сектор. Стратегията на Русия да използва своя  енергиен износ едновременно,  както инструмент на външна политиката и като на генератор на приходи е на моменти противоречива: Москва трябва да бъде в състояние да намали или повиши цените и заплашва да спре доставките, което обаче е анатема в  генериращ приходи аспект.

Глобалните и регионални обстоятелствата са се променили до такава точката, че Москва трябва да се даде приоритет на една от двете цели на енергийната си индустрия и недвусмислено да реши да запази способността да генерира приходи. Кремъл е започнал създаването на набор от политики, предназначени да настроят страната към промените, които ще дойдат през следващите две десетилетия.

Първо, Русия адресира много вредна несигурност, свързана с отношенията си с ключовите транзитни държави, които традиционно позволяват да се изнася енергия за Европа. Изграждането на Уст-Луга нефтен терминал на Балтийско море позволява на Русия до голяма степен заобикалят газопроводната система на Беларус и да доставя с кораби суров петрол  и петролни продукти директно на своите потребители. По същия начин, изграждането газопровода "Северен поток" под Балтийско море - и в крайна сметка и на южния аналог "Южен поток" през Черно море ще позволи на руския природен газ,  да заобиколи транзитните системи на Украйна и Беларус, ако е необходимо. Тези два тръбопровода на първо място ще гарантира доставките на природен газ за големите европейски пазари на потребление в Германия и Италия, с която Русия се стреми да поддържа дългосрочни стратегически партньорства.

Като позволяват на Русия да гарантира доставките до своите големи европейски клиенти, тези байпасиращи системи осигуряват жизнените енергийни приходите на Москва. Тази стратегия на бъдещата гъвкавост на енергиен износ също прогресивно ще намалява възможностите на Минск и Киев на влияние  но може да доведе до  отблъскване опитите на Москва към консолидиране на Беларус и Киев,  като васални  буфери - един от малкото цели на външната политика на Москва към които се стреми чрез енергийната си  стратегия .

Освен това, Москва приспособява своята енергийна стратегия с европейските потребители, на фона на засилващите се диверсификация и усилията за либерализация. "Газпром" е започнал разширяване отстъпките на природен газ, запазени досега само за стратегически партньори като Германия или Италия. Кремъл знае, че единствената надежда за запазване на приходите от природен газ пред лицето на потенциален глобален бум на шистовия газ  е да заключи своите клиенти в ценово-конкурентни дългосрочни договори. Москва ще продължат да показва, че  може да предложи на европейските потребители, гарантирани високи обеми и евтини доставки, такива каквито производителите, които разчитат на доставка на втечнен природен газ за транспорт рядко могат да си позволят.

И накрая, Русия фокусира значително внимание и средства върху развитието на връзките към растящите източно азиатски енергийни пазари, разнообразяването на нейното експортно портфолио е продължаващо засилване на предизвикателствата пред европейския пазар. Един от аспектите, общи за всичките руски енергийни стратегии, които да продължи през следващото десетилетие е необходимия висок  капитал за тяхното изпълнение; напр. Източен Сибир – Тихо-океански петролопровод сам по себе си да струва близо $ 15 млрд.. Въпреки последиците от финансовата криза през 2009 г., Русия все още има огромни капиталови резерви, заделени за тези мащабни проекти, но тези средства не са безкрайни.

Кремъл изглежда е силно наясно с предизвикателствата, пред които Русия ще се изправи през следващите две десетилетия, когато следващия енергиен цикъл приближи своя края. За разлика от Брежнев и Горбачов, Путин доказа, че е способен на разпоредителна ефективна политика и стратегия за да промени в руската енергийна сфера. Въпреки че зависимостта на Русия от високите цени на петрола продължава да тревожи Москва, Путин досега успя активно да отговори и на други външни промени в потреблението на енергия и производствени модели - особено тези, които се отнасят до Европейския пазар на природен газ. Въпреки това, дългосрочната устойчивост на модела Русия се движи напред остава съмнително.

 Миналото, настоящето и бъдещето на руската енергийна стратегия | Stratfor

 

"The Past, Present and Future of Russian Energy Strategy is republished with permission of Stratfor."

 "Миналото, настоящето и бъдещето на руската енергийна стратегия е преиздадена с разрешение на Stratfor." 

Оригинала на статията е от типа за свободан достъп и може да бъда открита от неабонати на адрес:
 http://www.stratfor.com/weekly/past-present-and-future-russian-energy-strategy/

Запазени са оригиналните и са добавени хипервръзки!

***
Stratfor - Strategic Forecasting Inc.,  е частна разузнавателна и аналитична компания базирана в Остин, Тексас, САЩ. Основана е през 1996  г. от американския политолог от еврейски произход Джордж Фридман, който е ръководи от основаването и до днес.

*** ***
Прикачени видеоклипове:
1. Газопроводи:  "South Strream"  "Nabucco pipeline" "TAP" и    "Трети европейски енергиен либерализационен пакет" поглед от TV "РОССИЯ 24"
2. Руски "калинки" строят газопровод :). ,      дано да не  тръбополагат така и у нас!














Гласувай:
24



1. kostadin - Това, че има обширни зони с лоши к...
18.02.2013 07:00
Това ,че има обширни зони с лоши климатични условия не я прави негостоприемна страна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: energywatch
Категория: Политика
Прочетен: 424112
Постинги: 58
Коментари: 370
Гласове: 12092
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930